Postani zadrugar

Uključi se u razvoj!

Potražuj

naše proizvode

Distributivni centar

voća grada Prijedora

Studijska posjeta Šumadiji i pomoravlju, Srbija

Radi razmjene iskustava i upoznavanja sa mjerama pružanja podrške i pomoći šumadijskim poljoprivrednim proizvođačima, u organizaciji PZ “Kooperativa Prijedor ” uz tehničku asistenciju Agencije PREDA, u Kragujevcu je u dvodnevnoj studijskoj poseti delegacija iz Republike Srpske koju čine predstavnici:

  • Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske- Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, 
  • Odeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora,
  • Poljoprivrednog klastera UNA-SANA, i 
  • Udruženja proizvođača i voćara 

Damjan Srejić, član Gradskog vijeća za održivi razvoj sela i grada i predsjednik Skupštine osnivača Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja (REDASP) i Nenad Popović, direktor REDASP sa saradnicima, u zgradi Gradske uprave upriličili su prijem.

Grad Kragujevac ove godine ima duplo veći agrarni budžet nego ranijih godina, 50 miliona dinara i kroz subvencije i podsticaje pomaže poljoprivredne proizvođače. Ovogodišnjim budžetom predviđeno je sufinansiranje nabavke veštačkog đubriva, mehanizacije i priključnih mašina, sadnog materijala voća, nabavke priplodnih grla, opreme za navodnjavanje, pčelarstvo ali i, pored ostalog, osiguranje useva, plodova i životinja, rekao je Damjan Srejić, član Gradskog vijeća. On je rekao da se u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima čini sve da se taj proces zaokruži. Pored pomoći za apliciranje za subvencije iz gradskog budžeta, imaju mogućnost korišćenja budžeta Ministarstva i drugih poljoprivrednih fondova. Direktna davanja nisu jedina ulaganja u selo jer imamo i druge infrastrukturne radove bušenje arteskih bunara, izgradnja saobraćaja i druge programe bitne za poljoprivrednike.

Rural je značajna sfera jer više od polovine ukupne teritorije ovog dijela Srbije kategorisano je kao ruralno područje i naši principi u radu se baziraju na planu razvoja rurala, promociji proizvodnje, strateškom planiranju i povećanju apsorpcije sredstava sa državnog i međunarodnog nivoa, rekao je Nenad Popović, direktor REDASP. On je podsjetio da je u Kragujevcu 2002. godine nastala kao prva razvojna agencija, među prvima akreditovana u Srbiji i pokriva teritoriju Šumadije i Pomoravlja, od Aranđelovca do Paraćina i ukupno 13 jedinica lokalnih samouprava od kojih dva grada Kragujevac i Jagodina sa oko 500 hiljada stanovnika. Ispunjavamo uslove koje je država propisala kako bismo imali ekskluzivitet na sprovođenju brojnih državnih programa na ovoj teritoriji. Agencija se bavi programima i projektima vezanim za različite oblasti društveno – ekonomsokg razvoja. S jedne strane sprovodimo sve državne programe za razvoj preduzetništva u saradnji sa Ministrstvom privrede, pomažemo razvoj i održivost poljoprivrednih proizvoda kao i lokalnim samoupravama u pripremi različitih projekata ali se bavimo turizmom a poslednjih nekoliko godina aktivni smo i u oblasti evropskih integracija, rekao je Popović

Violeta Lemić, predstavnica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata se zahvalila na organizaciji posjete i mogućnosti upoznavanja sa radom i sprovođenjem poljoprivrednih mjera, radi razmjene i unapređivanja iskustava i znanja.

Postoje dosta sličnosti između onoga što naše Ministarstvo preko Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata radimo. Iako nismo agencija radimo na razvojnim projektima, najviše projekte Svetske banke i Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede IFAD. Kontinuirano već dvadeset godina realizujemo te projekte i ova posjeta je projektovana u okviru završne faze jednog takvog projekta, a sledeći petogodišnji projekat je praktično nastavak IFAD –ovog projekta. Pokušavamo da pokrenemo sve ono što je tokom rata pokidano u tom poljoprivrednom i privrednom miljeu i da uspostavimo neki ambijent za razvoj organizacija, agencija i udruženja proizvođača, zadruga, a kroz projekat smo počeli da radimo na uspostavljanju poljoprivrednih klastera što bi bilo ekvivalent regionalnim poljoprivrednim agencijama u drugim zemljama.

Sastanku u Skupštini garad prisustvovala je Zorica Jestrović, direktorka Centra za strna žita i razvoj sela.

Direktor Poljoprivredne zadruge Kooperativa Prijedor, g-din Radivoj Bujković se zahvalio na organizovanoj posjeti Kragujevcu, gdje je i naveo da je PZ Kooperativa Prijedor osnovana u decembru 2016 godine, da ju je osnovalo 15 proizvođača voća prijedorske regije, da Zadruga okuplja više od 80 kooperanata koji aktivno koriste pakete pogodnosti a po pitanju nabavke sadnog materijala, repromaterijala i ostale opreme koja služi u poljoprivrednoj proizvodnji. Takođe je i naveo da je Zadruga u zadnje 3 godine izvršila značajan otkup domaćeg voća koje su proizveli naši proizvođači, te da je Zadruga razvila i brend pod nazivom Kapi s’Kozare, a riječ je o hladno cijeđenim sokovima od voća sa potkozarskih voćnjaka. Moram da se zahvalim i gradskoj upravi grada Prijedora, i Ministarstvu Poljoprivrede,Šumartva i Vodoprivrede Republike Crpske, Jedinici za koordinaciju poljoprivrednih projekata, koji su  nam omogućili ovo studijsko putovanje, te se nadam da ćemo u ova naredna dva dana obići značajne proizvođače voća i voćnih rakija Šumadije, te se sastati sa šumadijskim proizvođačima i stručnim službama, rekao je Vujković.

Comments are closed.