Postani zadrugar

Uključi se u razvoj!

Potražuj

naše proizvode

Distributivni centar

voća grada Prijedora

Predstavnici PZ Kooperativa Prijedor u studijskoj posjeti Istri

U OKVIRU PORJEKTA „MOS-LER“ ORGANIZOVANA JE STUDIJSKA POSJETA AGENCIJI ZA RURARLNI RAZVOJ ISTRE U PAZINU

U periodu 12. i 13. 2.2019. godine predstavnici Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD, Grada Prijedora, Opštine Kozarska Dubica i Gradiška,Ministarstva poljoprivrede RS područna kancelarija Prijedor, Poljoprivredne zadruge Kooperativa Prijedor i poljoprivrednici iz pomenutih opština su u okviru projekta “MOS-LER”  učestvovali u studijkoj posjeti Agenciji za ruralni razvoj Istre-AZRI u Pazinu.

Projekat  “Međuopštinska saradnja Prijedora, Kozarske Dubice i Gradiške na razvoju instrumenata lokalnog ekonomkog razvoja MOS-LER” kofinansira  Evropska unija u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal.  Cilj projekta je razvoj i primjena zajedničkih politika i instrumenata lokalnog ekonomskog razvoja i podrške MSP na području Prijedora, Kozarske Dubice i Gradiške. Ukupna vrijednost projekta je 177,257.60 KM od kojih 141,583.10 KM finansira Evropska unija. Projektom se promoviše dobar primjer međuopštinske saradnje usmjerene na instrumente lokalnog ekonomskog razvoja, koji može biti primjenljiv i u drugim lokalnim zajednicama Bosne i Hercegovine.

Realizovana  studijska posjeta je primjer uspješne prakse u oblasti razvoja ruralnih područja, s obzirom da je Istarska županija (HR) kao jedna od vodećih regija kada je u pitanju primjena metodologije Lokalnih akcionih grupa (Leader metodologija)  i realizacija projekata razvoja

Studijska posjeta Pazinu je održana u prostorijama Agencije za ruralni razvoj Istre. Predstavnike delegacije agencije PREDA-PD dočekali su Edmondo Šuran, koordinator Centra za razvoj ruralnog preduzetništva sa kolegama Jasenkom Kapuralin i Gordanom Šubarom. Oni su predstavili agenciju kao produženu ruku odsjeka za poljoprivredu Istarske županije, njene aktivnosti, projekte na kojima učestvuju i usluge koje pružaju. Predstavnici Agencije i ostali članovi su imali priliku da se upoznaju sa dosadašnjim rezultatima i iskustvima AZRI-a.

Poslije uvodnog predavanja predstavnici LAG-a Središnje Istre Manuel Živolić i Marija Gubić su predstavili njihove aktivnosti, znanja i iskustva. Njihova iskustva i znanja su direktno povezana za razvoj i iskorištenje potencijala ruralnih područja za povećanje zaposlenosti, prihoda i životnog standarda. Poslije predavanja organizovan je obilazak genetsko selekcijskog centar za autohtone pasmine Istre.

Cilj posjete je da se prenesena znanja i iskustva iskoriste za razvoj lokalnih kapaciteta za ruralni razvoj i stvore pretpostavke za preduzimanje konkretnih inicijativa i mjera u bliskoj budućnosti.

Leave a Reply