Postani zadrugar

Uključi se u razvoj!

Potražuj

naše proizvode

Distributivni centar

voća grada Prijedora

Oops...
Slider with alias onama not found.

Pokretanje inicijative osnivanja zadruge

Zadruge igraju sve važniju ulogu u evropskoj ekonomiji. Podaci pokazuju da postoji oko 160 000 zadruga u vlasništvu 123 miliona članova koji zapošljavaju 5, 4 miliona ljudi-uključujući oko 50 000 zadružnih preduzeća u industrijskom i uslužnom sektoru koji zapošljava 1, 4 miliona ljudi, pa zadruge u proseku doprinose približno sa 5 % BDP svake države članice.

Situacija u Republici Srpskoj u pogledu broja i efikasnosti zadruga nije obećavajuća. U većini zadruga u RS-u očigledno da je zatajio ljudski faktor. Osim subjektivnih slabosti zadruga i nedovoljnog znanja o upravljanju, problem je i u nedovoljnoj finansijskoj podršci države i reafirmisanju izvornog zadrugarsva, kao i neravnopravnim uslovima poslovanja.

Voćari su dugo razmišljali o osnivanju zadruge, a organizovana aktivnost da se ta inicijativa pokrene krenula je u okviru projekta ADRIA FOOTOURING koji je realizovala Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD.

U cilju da izbegnemo greške drugih zadruga uspostavljena je intezivna saradnja i  koordinacija aktivnosti između  Odeljenja za privredu i poljoprivredu, sektor poljoprivrede Grada Prijedora, Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS-područna kancelarija Prijedor, Udruženja voćara Prijedor i Agencije PREDA-PD.

Cilj uspostavljanja saradnje je ispitivanje mogućnost i opravdanost investiranja u osnivanje zadruge voćara grada Prijedora.

Napravljen je poslovni model zadruge kao distributivnog centra voća u prve dve godine razvoja zadruge, tokom kojih će se  raditi izrada biznis plan za uvođenje novih proizvoda na tržište.

Ciljevi i svrha pokretanja zadruge

Ciljeve razvoja zadruge Kooperativa Prijedor ćemo posmatrati sa društvenog, ekonomskog i ekološkog aspekta i to:

 Društvena opravdanost:

  • Unapređenje potencijala voćara
  • Povećanje zapošljavanja
  • Unapređenje ruralnog razvoja regije Prijedora kroz unapređenje privrednih aktivnosti u ruralnim sredinama.
  • Povećanje proizvodnje i potrošnje domaćih proizvoda i smanjenje zavisnosti od uvoza svežeg voća
  • Uspostavljanje javno-privatnog partnerstva kroz uspostavljanje saradnje sa Gradom Prijedorom, Agencijom za ekonomski razvoj grada Prijedora,  i Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, područna kancelarija Prijedor Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske

 

Ekonomsko-ekološka opravdanost:

  • Povećanje iskoristivosti voćarske proizvodnje na lokalnom nivou i ostvarenje dodatnih prihoda kroz plasman proizvoda u periodima sa povećanja trajanja.
  • Intenziviranje proizvodnje voća i unapređenje plasmana proizvoda .
  • Unapređenje zaposlenosti ruralnog stanovništva i povećanje prihoda i životnog standarda poljoprivrednih proizvođača.
  • Uspostavljanje modernog sistema rashladnih komora uz poštovanje ekoloških normi.